Filmmanus, Författarskap, Skrivtips

Filmmanus-frossa kickstartar skrivandet

Nu har Karel Segers filmmanus-kurs satt igång och den är riktigt, riktigt bra! (Och gratis! En läsare i hans fb-grupp undrade hur man skulle kunna lära sig allt om filmmanus gratis. Karel antog utmaningen… Läs mer här >>)

Det pedagogiska upplägget är suveränt. Man har en ”buddy” genom hela processen, en kompis som man kan bolla med och man hjälps åt för att dra varandra när det blir tufft. Min buddy är från Göteborg. Jag har inga problem med att förstå engelskan men tycker det känns bra att disktuera med henne på svenska . Kursen ges från Australien och av ca 120 deltagare är vi  3-4 svenskar. Minimalt med teori, egentligen bara ett par powerpoint-presentationer av synopsis och loglines – sen är det bara att se och göra själv.  Pågår i 180 dagar.
Segers planerar att dra igång en ny runda om ca en månad (augusti 2016).

Innehåll:

 1. Scriptorium: Som gamla munkar skriver vi under 100 dagar en manussida per dag för hanbild (12)d.
  Segers har plockat ut 20 toppmanus där man fått välja ett  (jag tog The Danish Girl). Att skriva för hand på det här sättet är för att rent praktiskt få in skrivformatet Fountain i kroppsminnet. Studier visar att handskrivning bland annat ökar inlärningen ocn man förstår ett ämne bättre.
 2. Var femte dag  får vi ett ca 100 sidor långt manus – första veckan var det pilotavsnittet av Breaking Bad, andra veckan Rocky – totalt kommer det att bli 20 stycken.Uppgifterna är att:
  a) Läsa manus,
  b) Skriva ett synopsis (Hela filmen med höjdpunkter) på max 500 ord,
  c) Skriva en logline (Essensen av filmen på en mening med 25 ord)
  Här är ett exempel på klassiskern ”Hajens” logline:

  When a small coastal town is shaken by a deadly shark attack, the local sheriff must take responsibility, and terminate the killing monster.

 3. Transkribera en film. Man tittar på en film och skriver scen för scen såsom det troligtivis står i manus – repliker, scenografi etc.
 4. Kreativt skrivande. Efter de första fasernas djupdykande i filmmakeri kommer det egna skrivandet att gå från ryggmärgen och inte huvudet. Genom att ha lärt sig hantverket rent organiskt kommer det gå som en dans att skriva egna historier.

Det här är en intensiv kurs som kräver mycket engagmang men den kommer också att ge resultat. Lite som boot camp för skribenter 🙂

I fler artiklar framöver kan du läsa mer om synopsis, loglines, dialog m.m.

Hitta manus och annat matnyttigt hos Adastra >>

Lämna ett svar